News

19 tone de prune din Moldova, întoarse de la vama Federației Ruse

19 tone de prune din Moldova, întoarse de la vama Federației Ruse
September 28, 2017

Rosselhoznadzor a interzis importul a peste 19 de tone de prune moldovenești, după ce inspectorii ar fi depistat, în urma unui control fitosanitar, elemente de carantină. Prunele ar fi fost infestate cu o specie de molie orientală, numită Grafolitha molesta Busck, iar pentru a preveni răspândirea dăunătorului identificat pe teritoriul Federației Ruse, camionul a fost întors din drum.

Nu este pentru prima data când Federația Rusă refuză importul de legume sau fructe din Republica Moldova. Pe 1 septembrie, peste 20 de tone de mere au fost întoarse din drum. Un caz similar a avut loc și pe 2 august, 2017, când un camion cu peste 19 tone de prune moldovenești, la fel a făcut cale întoarsă de la granița Federației Ruse. În luna iulie, la fel, peste 6 tone de caise au fost trimise acasă. Alte 26 de tone de mere moldovenești au fost interzise de a fi importate în Rusia, în aprilie.

Fructele care ajung să fie interzise în țările străine, revin în țară, unde sunt supuse unor controale. Dacă se depistează că marfa este de calitate, iar faptul că a fost returnată nu are niciun temei, atunci agentul economic are dreptul de a o trimite încă o dată spre export. Însă majoritatea agenților economici o redirecționează la procesare ori pentru prepararea sucurilor.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *