News

A crescut exportul produselor lactate şi ouălor pe piaţa europeană

A crescut exportul produselor lactate şi ouălor pe piaţa europeană
June 17, 2016

Avem fabrici de carne moderne cu tehnologii de ultimă generaţie, însă nu putem exporta pe piaţa europeană. Printre principalele bariere se numără lipsa laboratoarelor de testare a produselor, acreditate de UE, şi a fabricilor de prelucrare a deşeurilor animaliere. Toate aceste probleme au fost abordate astăzi în cadrul unei întrevederi dintre producătorii moldoveni şi conducerea Ministerului Economiei, scrie publika.md.

“Este necesar de a construi o întreprindere în centrul Moldovei şi câteva puncte de colectare, în nordul şi sudul ţării. Investiţia este de 15 milioane de euro“, a spus directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi.

Iar până la sfârşitul anului, în ţară ar putea apărea şi un laborator de testare a cărnii, acreditat de experţi europeni.

“Următoarea etapă este identificarea agenţilor economici, care ei trebuie să fie inspectaţi de experţii europeni şi să fie introduşi în lista companiilor care au dreptul să exporte pe piaţa europeană”, a comentat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

În primele patru luni ale acestui an, ţara noastră a exportat lactate şi ouă în sumă de peste patru milioane de dolari, cu 22 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, cu peste 40 la sută au crescut şi livrările de carne peste hotare.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *