News

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul țării, sunt urmărite îndeaproape de Bruxelles și Moscova

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul țării, sunt urmărite îndeaproape de Bruxelles și Moscova
November 30, 2014

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, considerate cruciale pentru viitorul țării, sunt urmărite îndeaproape de Bruxelles și Moscova, în contextul unor tensiuni între Rusia și Occident în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează duminică DPA și AFP.

465x0_1

Peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptați la urne. Ei îi vor desemna, prin vot direct, pe cei 101 membri ai Legislativului care vor obține un mandat de patru ani, notează sursa citată de Agerpres.

În competiția electorală s-au înscris 20 de partide și coaliții politice, dar și patru candidați independenți, reprezentând atât dreapta, cât și stânga politică, cu atitudine atât proeuropeană, cât și prorusă.

”Nu este o competiție între partide, ci o competiție care vizează să se stabilească cine va ghida Republica Moldova din exterior: Moscova sau Bruxellesul”, declara pentru AFP analistul Oazu Nantoi, de la Institutul de politici publice din Chișinău.

Ca și Ucraina, Republica Moldova a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană și actualul guvern, format dintr-o coaliție proeuropeană, dorește ca țara să devină membră a UE.

Moscova susține financiar și militar regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova. Săptămâna ce a precedat votul a fost una agitată, culminând cu interzicerea partidului prorus Patria și cu plecarea liderului acestuia la Moscova, amintește DPA.

”Alegerile vor fi un fel de referendum”, estima la rândul său Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de politici publice, citat de AFP. ”Dacă partidele proeuropene câștigă, orientarea Republicii Moldova spre integrarea europeană va fi ireversibilă. Dar, dacă Republica Moldova se îndreaptă spre Uniunea vamală după acest scrutin, ea riscă să rămână pentru totdeauna în zona de influență a Rusiei”, a adăugat el.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *