News

Cetățenia Republicii Moldova contra investiției de 250 de mii de euro

Cetățenia Republicii Moldova contra investiției de 250 de mii de euro
October 5, 2017

Străinii vor putea dobândi cetăţenia Republicii Moldova, dacă, timp de cinci ani, sunt în măsură să contribuie cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă ori să investească 250 de mii de euro în domenii de dezvoltare strategică. Un Regulament în acest sens va fi publicat, mâine, în Monitorul Oficial, anunţă MOLDPRES.

Doritorii de a obține cetăţenia Republicii Moldova trebuie să aibă o bună reputație economică și financiară, să nu fie certați cu legea, implicați în cazuri de spălare de bani ori finanțare a terorismului, să nu aibă datorii la stat sau restricţii internaţionale. În document se mai arată că vor fi verificate și rudele solicitanţilor, iar fiecare dosar va fi examinat de o comisie specială.

Cetățenii care vor depune dosarul pentru obținerea cetățeniei prin participarea la programul de investiții vor trebuie să depună un pachet de documente justificative printre care acte ce confirmă genurile de activitate și de antreprenoriat în care au investit, certificate care să demonstreze lipsa datoriilor faţă de bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat a cetățeanului străin sau apatridului sau a societăților comerciale în care acesta, membrii familiei sau persoanele aflate la întreținerea acestora sunt membri, asociați sau acționari, certificatul privind lipsa datoriilor la bugetul de stat a cărui cetățenie o deține și la bugetul local de orice nivel de la ultimul său domiciliu.

Curios este faptul că apatridul care va dori să devină cetățen moldovean va trebui să-și scrie autobiografia, dar și pe cea a membrilor familiei și a persoanelor aflate la întreținerea sa, care au o vârstă mai mare de 12 ani, să prezinte certificatele de cazier judiciar de la ultimul domiciliu și al persoanelor aflate la întreținere, dar și o declarație pe propria răspundere privind lipsa condamnării și a antecedentelor penale din alte țări, inclusiv cele stinse.

Străinii vor mai trebui să declare pe propria răspundere că mijloacele financiare investite nu provin din surse ilegale și îi aparțin și să prezinte documentele primare și alte informații necesare în vederea confirmării originii și a surselor legale a mijloacelor financiare investite.

Totodată, aceștia vor mai trebui să prezinte dovada vărsării contribuției nerambursabile de 100 de mii de euro la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau dovada vărsării acesteia într-un cont de tip ESCROW, la contul bancar al cetățeanului străin sau apatridului. Dosarul pentru obținerea cetățeniei prin participare la programul de investiții va putea fi depus personal, printr-un reprezentant împuternicit prin procură, sau de către o companie acreditată, în bază de mandat.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *