News

Constantin Codreanu: „Limba moldovenească, artificiu inventat de sovietici și adoptat de Ucraina”

Constantin Codreanu: „Limba moldovenească, artificiu inventat de sovietici și adoptat de Ucraina”
October 13, 2017

„Limba moldovenească” este un artificiu inventat de sovietici și practicat în politica statului ucrainean, pentru a-i dezbina pe români în români propriu-ziși și moldoveni, când ei sunt toți un singur neam și vorbesc o singură limbă”. Declarația a fost făcută, astăzi, de deputatul basarabean Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, la o întâlnire din Parlamentul României, la care a participat și ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin.

În cadrul întâlnirii au fost puse în dicuție noile prevederi ale Legii Educației, adoptată recent la Kiev, iar deputatul Constantin Codreanu i-a mai spus ministrului ucrainean de Externe că, în tot spațiul românesc, se doreștea ca „pe viitor, soluția pentru această problemă, care denotă o lipsă de respect față de unitatea noastră lingvistică, etnică și culturală, să se materializeze prin predare exclusiv în limba română maternă în școlile românilor din Ucraina”.

Deputatul basarabean i-a amintit oficialului de la Kiev că Ucraina încalcă o serie de tratate internaționale și chiar legi interne odată cu adoptarea noii legi a Educației, dar și despre faptul că românii din Ucraina sunt cetățeni ai acestei țări și, prin urmare, trebuie să se bucure de toate drepturile și libertățile fundamentale.

„Nu voi mai reaminti tratatele pe care statul ucrainean le încalcă prin adoptarea actului normativ, inclusiv articolele 23 și 53 din propria Constituție, însă trebuie să menționez că românii din Ucraina au murit și mor în continuare pentru integritatea teritorială a țării în care trăiesc și nu cred că poate contesta cineva faptul că aceștia nu sunt cetățeni loiali Ucrainei, indiferent de limba în care aleg să studieze în școlile lor istorice”, a mai spus Constantin Codreanu.

La rândul său, ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a promis la București că nicio școală românească din Ucraina nu va fi închisă.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *