News

Criză în Transnistria: Tiraspolul, pe cale să ceară ajutor financiar Rusiei şi Ucrainei

Criză în Transnistria: Tiraspolul, pe cale să ceară ajutor financiar Rusiei şi Ucrainei
February 27, 2015

Aşa-numitul guvern de la Tiraspol a dat ordin Ministerului său de Externe să examineze problema solicitării unui ajutor financiar din partea Rusiei şi a Ucrainei, ţări mediatoare a procesului de pace din stânga Nistrului în formatul 5+1 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA, ca observatori), relatează Ria Novosti.

cimg2873_27487400

Transnistria se confruntă cu o situaţie economică dificilă după ce Moscova şi-a redus drastic asistenţa financiară pentru regimul de la Tiraspol, notează sursa citată de Agerpres.

‘A examina problema trimiterii unor solicitări ţărilor ‘garant’ în reglementarea transnistreană (Rusia şi Ucraina) pentru ca împreună cu eforturile pentru deblocarea activităţii economice externe a Republicii Moldoveneşti Nistrene să ia în considerare şi acordarea unei asistenţe suplimentare destinată păturilor sociale vulnerabile ale populaţiei’, având în vedere că pe teritoriul Transnistriei trăiesc atât cetăţeni ai Federaţiei Ruse, cât şi ai Ucrainei, se menţionează într-un comunicat al guvernului de la Tiraspol.

Într-o încercare disperată de a găsi o soluţie la dificultăţile economice, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a anunţat un concurs pentru cel mai bun proiect anticriză pentru care administraţia transnistreană este dispusă să plătească 45.000 de dolari.

Într-un discurs adresat locuitorilor din stânga Nistrului, Şevciuk a anunţat joi că deficitul bugetar este estimat în acest an la 404 milioane de dolari, echivalentul a 4,48 miliarde de ruble locale.

În acelaşi timp, Tiraspolul a anunţat un regim de economie bugetară severă. Executivul transnistrean a creat o comisie specială pentru distribuirea banilor de la buget conform priorităţilor.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *