News

Declarația Frontului Salvării Moldovei, la împlinirea a 25 de ani de la declanșarea războiului moldorus de pe Nistru

Declarația Frontului Salvării Moldovei, la împlinirea a 25 de ani de la declanșarea războiului moldorus de pe Nistru
March 2, 2017

Astăzi se implinesc, 25 de ani de la declanșarea războiului moldorus de pe Nistru pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Un conflict armat care a durat câteva luni, s-a sodat cu pierderi de vieți omeneși, iar separatiștii au fost susținuți deschis de armata Rusiei.
În urma lui, unități militare rusești și muniții continuă să se afle și azi pe teritoriul din stânga Nistrului.
Problema transnistreană rămâne și acum un”conflict înghețat”, iar Rusia nu are de gând să-și scoată armata din Transnistria.

În data de 21 iulie 1992, preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţin, şi cel al Moldovei, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.
Documentul prevedea crearea a trei zone de securitate şi prezenţa unor forţe mixte de menţinere a păcii, care au fost redenumite, ulterior, în Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti. Trupele Armatei a 14-a sunt prezente în stânga Nistrului până în prezent.
Timp de 25 ani, Rusia de fapt ocupă un teritoriu al RM, calificând contingentul său militar drept „forţe de pace”. Pentru reglementarea conflictului transnistrean în anul 2005 a fost creat formatul de negocieri „5+2” care include părțile: Republica Moldova și administrația de la Tiraspol, mediatorii: Rusia, Ucraina și OSCE, și observatorii: SUA și UE.

Constatăm cu regret că acest format nu este produciv, și Rusia îl folosește pentru a conserva conflictul pe un termen nedeterminat.

FSM constata cu regret, ca partidele afiliate Kremlinului, PSRM si PN, deseori învinovățesc RM și conducerea acesteia din 1992 de declansarea conflictului de la Nistru, iar partdele oligarhice cum ar fi Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr creat de criminalii fugari Topa, și PAS creat de condamnatul Filat, deseori se solidarizeaza cu acestea, si de fapt sunt partide satelit ale stingii filoruse.
Andrei Nastase și Maia Sandu au contribuit substanțial la victoria marionetei Kremlinului Igor Dodon la alegerile prezidențiale, care acum învinuiește R.Moldova de declanșarea conflictului transnistrean și propune federalizarea R.Moldova.

In acest context, solicitam Guvernului si Parlamentului R.Moldova:

1. Sa se adreseze către toate statele lumii, in special Uniunea Europeana si SUA, să instituie sancțiuni suplimentare la cele generate de dosarul ucrainean, economice și financiare împotriva Federatiei Ruse, pina cind Federatia Rusa nu-si va retrage trupele și administratia ilegala din regiunea transnistreana a R.Moldova.
2. Sa fie decalarata drept organizatie criminala si terorista, așa zisul Minister al securitatii din trasnistria, iar tuturor colaboratorilor acestuia de le interzis accesul pe teritoriul controlat de Guvernul legitim de la Chisinau.
3. Regiunea transnistreană sa fie declarată official zona ocupată temporar de Federatia Rusă, în acest scop să fie înaintată o acțiune în Justitia internațională împotriva FR, de cerut despăgubiri de circa 25 de miliarde de dolari, câte un milliard pentru fiecare an de ocupație, la fel cum a procedat Ucraina in cazul Krimeii.

Veşnică amintire eroilor căzuti pe câmpul de luptă pentru independență și libertate!

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *