News

Dodon la 10 luni de mandat: 6 întâlniri cu liderul rus Putin, și niciuna cu președinții țărilor vecine, Iohannis ori Poroșenko

Dodon la 10 luni de mandat: 6 întâlniri cu liderul rus Putin, și niciuna cu președinții țărilor vecine, Iohannis ori Poroșenko
October 20, 2017

În 10 luni de mandat, Dodon a avut peste 150 de întâlniri cu „partenerii” din Est și liderii unor state arabe, România şi Ucraina fiind ignorate în totalitate. De la învestirea sa în funcție, Dodon a întreprins câteva vizite oficiale în străinătate, majoritatea încheindu-se în anticamera liderului rus Vladimir Putin. În schimb, el nu a reuşit să se întâlnească niciodată cu preşedinţii celor două state cu care este vecină Republica Moldova pe care o conduce, scrie Ziarul de Gardă.

În cele circa 300 de zile de maindat, șeful statului a acordat prioritate partenerilor din Est și liderilor unor state arabe, dar nu s-a întâlnit niciodată şi nici nu a anunțat că ar intenționa să se întâlnească cu Klaus Iohannis ori Petro Poroșenko omologii săi din singurele state vecine ale Republicii Moldova – România și Ucraina. De asemenea, el ignoră relaţiile cu cel mai important partener economic – Uniunea Europeană.

În schimb, în această perioadă, Dodon a avut 6 întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prima sa vizită la Moscova a avut loc pe 17 ianuarie 2017. La exact două luni distanţă, pe 17 martie, aceştia se întâlnesc din nou. Următoarele întâlniri au avut loc în ritm şi mai alert: la mai puţin de o lună, pe 14 aprilie, cei doi s-au întâlnit la Bişkek, Kîrgîzstan, apoi peste alte 3 săptămâni – pe 9 mai, în Piaţa Roşie de la Moscova, şi în mai puţin de o lună, pe 2 iunie, în cadrul Formului Economic de la Sankt Petersburg.

Pe parcursul verii, Dodon nu s-a văzut cu Putin, dar la 10 octombrie s-a reîntâlnit cu preşedintele Rusiei, la Soci, în cadrul şedinţei Consiliului Şefilor de State ale CSI. De asemenea, în acest răstimp, Igor Dodon a avut o întâlnire cu şeful Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi două întâlniri cu vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *