News

Donald Tusk: UE va rămâne un prieten și un susținător puternic al Republicii Moldova

Donald Tusk: UE va rămâne un prieten și un susținător puternic al Republicii Moldova
April 28, 2015

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări marți, la Chișinău, că Uniunea Europeană va fi în continuare un susținător puternic al Republicii Moldova, subliniind în același timp că lupta împotriva corupției și soluționarea crizei bancare ar trebui să fie domenii prioritate pentru autoritățile moldovene.

imageResize (3)

“UE va rămâne un prieten și un susținător puternic al Republicii Moldova”, a afirmat Donald Tusk în cadrul unei conferințe de presă susținute după întrevederea avută cu președintele Nicolae Timofti, după cum relatează Agerpres. El a adăugat că UE va ajuta Republica Moldova să depășească dificultățile cu care se confruntă în prezent și care sunt cauzate de probleme interne, dar și de instabilitatea existentă în regiune.

Donald Tusk a insistat totodată asupra necesității accelerării reformelor, în special în domeniile justiției și combaterii corupției, și asupra soluționării crizei din domeniul bancar pentru a restabili încrederea cetățenilor și agenților economici în instituțiile guvernamentale.

“Am discutat cu președintele Nicolae Timofti despre implementarea Acordului de Asociere de care vor beneficia toți cetățenii (Republicii Moldova). Intensificarea schimburilor comerciale bilaterale în 2014 este un semn că ne îndreptăm în direcția corectă. În același timp, este nevoie de multe alte reforme care să ducă la schimbări reale pentru toți cetățenii. Am discutat despre reformarea justiției și lupta cu corupția. Este nevoie și de reforme în sectorul financiar, dar și în cel bancar, care urmează să fie restructurat. Este nevoie de restabilirea încrederii mediului de afaceri, dar și a încrederii oamenilor în structurile statului. Am decis intensificarea cooperării dintre UE și Republica Moldova”, a declarat Donal Tusk, potrivit Radio Chișinău.

În același timp, președintele Nicolae Timofti a subliniat că, în prezent, prioritățile pentru Chișinău sunt consolidarea statului de drept și întărirea instituțiilor democratice, dând asigurări că Republica Moldova își va respecta angajamentele asumate față de UE.

“L-am asigurat pe Donald Tusk că ne respectăm și ne vom respecta angajamentele pe care ni le-am asumat în fața UE și vom folosi oportunitățile uriașe pe care ni le oferă acest document istoric (Acordul de asociere — n.r.)”, a afirmat Nicolae Timofti.

În cadrul vizitei sale la Chișinău, ce urmează după o deplasare efectuată luni la Kiev, Donald Tusk mai are programate întâlniri cu premierul Chiril Gaburici și cu șeful legislativului, Andrian Candu.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *