News

“Dosarul băncilor”, pe ultima sută de metri: Aşteptăm să aflăm unde sunt miliardele furate

“Dosarul băncilor”, pe ultima sută de metri: Aşteptăm să aflăm unde sunt miliardele furate
March 12, 2015

Istoria fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care au zguduit din temelii sistemul financiar- bancar moldovenesc, pare să intre într-o fază decisivă. Toată lumea aşteaptă cu interes raportul comisiei parlamentare de anchetă, condusă de deputatul Marcel Răducan, mai ales că Serviciul de Informaţii şi Securitate a atenţionat anterior asupra unor scurgeri masive de capital din ţară.. Conducătorii tuturor organelor de forţă, ai Băncii Naţionale ai Ministerului Finanţelor au fost deja audiaţi, iar documentul final ar putea fi dat publicităţii săptămâna viitoare.

скачанные файлы

Înainte de asta, însă, nu avem cum să nu remarcăm atmosfera extrem de încordată, aproape conspirativă, în care se derulează ancheta. Şedinţele au loc cu uşile închise, deoarece sunt prezentate documente cu caracter secret şi strict secret, susţine Marcel Răducan şi pornim, fireşte de la premisa că lucrurile stau anume aşa.

Între timp, scurgerie de informaţii de la şedinţe ecomisiei prevestesc o mare explozie. Dacă e adevărat că încă în luna noiembrie, a fost convocat Consiliul de stabilitate financiară în şedinţă secretă, care i-a recomandat premierului de atunci, Iurie Leancă, să aprobe garanţia de stat pentru un credit de circa 10 miliarde de lei de la Banca Naţională a Moldovei către băncile cu probleme, atunci gluma cu adevărat se îngroaşă. De aici rezultă că anume sub garanţia statului, aceste linii de credit au fost folosite de băncile respective pentru a cumpăra valută şi a recurge la speculaţii valutare. Este, foarte important ca toate deciziile luate în acest cay, inclusiv hotărârea semnată de fostul premier Iurie Leancă, să fie date publicităţii.

Luna trecută, inclusiv din cauza acestor speculaţii, oameni şi-au pierdut banii agonisiţi de o viaţă, iar unii au rămas fără economii. Se ştie foarte bine că în momentul în care i se afectează direct buzunarul, cetăţeanul începe să ignore culorile politice. Dacă se va dovedi implicarea statului în maşinaţiile de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, este clar că trebuie să zboare câteva capete mari şi rotunde pentru a potoli cât de cât o eventuală revoltă populară.  Şi să dea Dumnezeu ca această revoltă să nu fie utilizată de cineva pentru a pune în genunchi Republica Moldova.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *