News

Dumitru CRUDU: Transnistria e în lacrimi de Cugiurgan

Dumitru CRUDU: Transnistria e în lacrimi de Cugiurgan
April 4, 2017

Autobuzul a cârnit de pe strada Pobeda pe strada Lenin și Vera Pavlovna s-a dezechilbrat și s-a prăvălit peste Olga Afanaseevna, și amândouă s-au trezit în brațele viguroase ale lui Victor Vladimirovici, căpitan în miliția din Transnistria, care le-a prins din zbor și din cauza asta nu a reușit să-și termine vorba, dar cuvintele din gură i le-a luat Iurii Andreevici, muncitor la fabrica de pâine, care a răcnit ca să-l audă toți din autobuz, indiferent în ce capăt al acestuia ar fi fost:

-Fasciștii ăia din Chișinău au refuzat să mai cumpere energie electrică de la Cuciurgan. Cum se poate una ca asta, ziceți și voi, cum e posibil, tovarăși?

-Canaliile. Nu mai vor să mai cumpere lumină de la noi. Dinadins nu mai vor! Dar pentru asta ar trebui să le dăm peste bot.

-Vor să ne distrugă! Dar nu or să le meargă. O să-i băgăm noi sub masă. O să ne plătească scump pentru asta.
Vocile celor din autobuz se ridicau indignate spre tavanul autobuzului și răzbăteau și în stradă.

-Ce faci, domle? De ce îți bagi mâna în buzunarul meu? M-a furat, m-a furat! țipa Anton Iulianovici și își croi drum cu coatele prin cioporul de călători, după Vanea, un tip care nu lucra nicăieri și căuta să se ascundă după spatele unor mojici care povesteau bancuri decoltate.

-M-a furat, m-a furat! Prindeți hoțul, răgea ca mușcat de șarpe Anton Iulianovici, vânzător de pungi la piață, în timp ce-l trăgea de mânecă pe Vanea, care făcea tot ce putea ca să ajungă mai repede la ușa din spate.

-Unde e furătorul? se dezmetici Victor Vladimirovici și începu să-și rotească ochii și trupul său masiv în toate părțile.

- E ăla cu maiou roșu și cu părul zburlit care fuge prin autobuz, a strigat panicoasă Olga Afanaseevna și Victor Vladimirovici s-a repezit după tâlhar, dar în loc să-l prindă pe Vanea, îl găbui pe Anton Iulianovici, pe care începu să-l mângâie cu pumnii în cap și să strige triumfător că a prins hoțul, iar în timpul ăsta Iura se fofilă printre mojicii ăia care povesteau bancuri necuviincioase și când autobuzul se opri în strație sări în mare grabă afară și își pierdu urma în gloata de pe stradă.

Din autobuz, Victor Vladimirovici îl îmbrânci afară pe Anton Iulianovici care striga că nu e el hoțul, dar căpitanul nu-l credea și-l târa de guler după el spre secție pe omul ăla sărman căruia i-au fost furați toți banii din buzunar și el nu mai avea cu ce să cumpere pungi de la depozit. În timpul ăsta autobuzul a demarat din stație și oamenii au început iar să-i înjure pe fasciștii ăia din Chișinău care, de acum înainte nu vor mai cumpăra lumină de la Cuciurgan. Fasciștii. Oare cum au putut să facă una ca asta?

Autor: Dumitru Crudu

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *