News

 Noutăți

Eşecul învestirii lui Leancă și vântul rece al alegerilor anticipate

Eşecul învestirii lui Leancă și vântul rece al alegerilor anticipate
February 12, 2015

Așadar, învestirea Guvernului guvernului Leancă a eșuat astăzi în Parlament. După cum au anunțat anterior, reprezentanții PCRM și PL au votat împotriva garniturii propuse de Leancă, amplificând astfel criza politică din Republica Moldova. A fost ultima șansă pentru Iurie Leancă de a conduce un nou guvern, dar, probabil, și ultima șansă a Partiudlui Liberal de vota un Executiv pro-european. Din păcate, Mihai Ghimpu și colegii săi au adoptat constant o poziție prea rigidă și l-au pus pe Leancă în situația penibilă de a căuta voturi acolo de unde  ele nu au venit în cele din urmă.

Este clar că PLDM este nevoit acum să vină cu un nou candidat, altul decât Iurie Leancă.
Dacă va insista asupra candidaturii acestuia, riscă să compromită în genere procedura de învestire a Cabinetului de miniștri, iar acest fapt va duce la alegeri parlamentare anticipate.
Probabilitatea ca liberalii să mai fie acceptați la noile discuții, în cazul în care vor adopta același discurs ca și până acum este foarte mică.

Liderul PDM, Marian Lupu, deja l-a acuzat pe Mihai Ghimpu de șantaj și a sugerat că o discuție cu PL, în tonul în care s-a produs până în prezent,  este inacceptabilă.
„Nu vom mai permite să se discute cu noi cu șantaj. Avem condiții poltice dificile. Guvernul nu este învestit și această sarcină trebuie să o realizăm împreună cu colegii de la PLDM. Vom continua discuțiile, le vom oferi un dinamism și mai mare. Aceste discuții vor fi purtate cu PLDM pe baza Acordului politic pe care îl avem”, a declarat Lupu.

Este clar că liberalii sunt din ce în ce mai departe de noua guvernare.
În schimb, liderii Alianţei pentru o Moldovă Europeană trebuie să găsească urgent soluţii pentru votarea cât mai grabnică a noului Executiv. În caz contrar, ne paşte pericolul unor alegeri anticipate.

Or, este limpede pentru toată lumea că un nou scrutin, organizat acum, într-o perioadă de instabilitate și incertitudine, va spori fără îndoială scorul electoral al forțelor pro-ruse, în special al Partidului Socialiștilor, condus de Igor Dodon.

Dacă astfel de forţe vor ajunge în Parlament, atunci obiectivul integrării europene va fi compromis.
Poate chiar iremediabil.

Tags
Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *