News

(FOTO) Protest în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău: elevii și profesorii de la liceul românesc din Grigoriopol vor să-și recapete sediul

(FOTO) Protest în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău: elevii și profesorii de la liceul românesc din Grigoriopol vor să-și recapete sediul
October 19, 2017

Un grup de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu reprezentanții Asociației Promo-LEX, au protestat, astăzi, în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Potrivit lor, Federația Rusă nu a executat nici până acum Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului din 19 octombrie 2012, prin care Guvernul de la Moscova a fost recunoscut responsabil de încălcarea dreptului la educație în regiunea separatistă, scrie radiochisinau.md.

Deja de 15 ani, elevii și profesorii Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol sunt nevoiți să facă naveta în fiecare zi la Doroțcaia, deoarece autoritățile de la Tiraspol au lipsit instituția de sediul pe care îl deținea. Deși de-a lungul timpului au existat mai multe încercări de a-și reîntoarce clăadirea, acest lucru a fost împiedicat de fiecare data de autoritățile separatiste, spune directoarea liceului, Eleonora Cercavschi.

„Sunt zeci de ani de când ne sunt încălcate drepturile. Ne-am adresat la CEDO, unde ne-au făcut dreptate. De cinci ani continuăm să ne adresăm pentru a ne fi apărate drepturile. Cu părere de rău, până în ziua de azi suntem aici, nu s-a mișcat nimici din loc, nimic nu s-a schimbat. Și am venit să-i spunem Federației Ruse că rana este vie și încă sângerează”, a declarat Eleonora Cercavschi.

Cu fiecare an, numărul de elevi din această instituție este în continua scădere, inclusiv pentru că trebuie să se deplaseze în altă localitate. Mai mult, au existat multe cazuri, de-a lungul acestor ani, când autobuzele cu elevi erau oprite din drum fără motiv, iar copiii și profesorii erau percheziționați și intimidați.

„Cerem să ni se respecte dreptul de a învăța la noi în oraș, la noi acasă. Noi suntem din Grigoriopol, din regiunea transnistreană, iar acolo nu ne permit să avem o școală în care să învățăm în limba română cu grafie latină, și nu în cea numită „moldovenească” de autoritățile transnistrene, cu grafie chirilică”, se plâng la rândul lor liceenii.

„Noi am venit să rugăm Ambasada Federației Ruse să transmită îngrijorările noastre și dorința noastră ca această hotărâre a Curții Europene pentru Drepturile Omului să fie îndeplinită. De fiecare dată, Federația Rusă amână sau ignoră orice demers la acest subiect”, a declarat la rândul său președintele Asociației Promo-LEX, Ion Manole.

Protestatarii au dorit să depună o declarație la Ambasada Federației Ruse la Chișinău, dar au fost redirecționați la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Acum 5 ani, CEDO a pronunțat o hotărâre în trei cauze, în care reclamanții erau 170 de profesori, elevi și părinți din trei școli cu predare în limba română cu grafie latină din regiunea transnistreană. Federația Rusă a fost obligată să achite, în termen de trei luni de la pronunțare, câte 6000 de euro pentru fiecare reclamant și 50 de mii de euro cheltuieli de judecată, precum și să asigure dreptul la educație în limba maternă pentru elevii din regiunea transnistreană. Până în prezent, Federația Rusă nu și-a onorat obligațiile.
protest 2

protest 3

protest 5
FOTO: radiochisinau.md

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *