News

 Noutăți

Procuratura Generală a demarat investigaţii în baza unor sesizări depuse de administratorii speciali ai Băncii de Economii S.A. şi Băncii Sociale S.A.

Procuratura Generală a demarat investigaţii în baza unor sesizări depuse de administratorii speciali ai Băncii de Economii S.A. şi Băncii Sociale S.A.
December 6, 2014

Serviciul de presă al Procuraturii Generale, a emis un comunicat prin care informează că, în baza unor sesizări depuse de administratorii speciali ai Băncii de Economii S.A. şi Băncii Sociale S.A., procuratura a demarat investigaţii privind legalitatea acţiunilor fostei administraţii a respectivelor instituţii financiare şi a deciziilor luate anterior instituirii administrării speciale din partea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Ancheta urmează să studieze informaţiile privind încălcările legislaţiei, prezentate de administratorii speciali ai băncilor respective, precum şi informaţiile care vor fi prezentate de BNM, materialele auditului care va evalua activitatea BEM şi alte informaţii ale instituţiilor administrative abilitate cu competenţe în domeniu. În baza evaluării materialelor ce vor fi prezentate, urmează a fi date încadrările legale şi luate deciziile procesuale corespunzătoare.

În acelaşi timp, Procuratura anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie finalizează investigaţiile pe cauzele penale anterioare, care vizează încălcările admise de administraţia Băncii de Economii în perioada 2007-2011, iar în judecătoria Buiucani este examinat dosarul penal privind acordarea frauduloasă a creditelor, cu implicarea factorilor de decizie ai BEM din perioada indicată.

Mentionăm că, Banca de Economii a revenit în proprietatea statului după o decizie a Curții Supreme de Justiție, care a fost pronunțată joi 27 noiembrie.

BNM se află acum în procedura de preluare a controlului de la BEM, statul deținînd 56,13%, actuala conducere a BEM a fost suspendată şi a fost deja instituită o administrare specială.

Anterior, prin Hotărîrea Parlamentului nr. 16 din 22 februarie 2013  a fost constituita o Comisie de Ancheta pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deținut la „Banca de Economii” S.A.

În cadrul Comisiei de anchetă au fost discutate 3 variante teoretic posibile de depăşire a situaţiei insuficienţei capitalului Băncii de Economii, şi anume:

1. Naţionalizarea Băncii de Economii. Pentru realizarea acestei variante este necesară adoptarea în pachet a unei legi speciale privind naţionalizarea Băncii de Economii şi a unei legi pentru modificarea Codului civil, a Legii exproprierii

pentru cauză de utilitate publică, a Legii privind societăţile pe acţiuni și a Legii instituţiilor financiare.

2. Cedarea controlului unui investitor privat cu menţinerea de către stat a pachetului de blocaj. Acest pachet de acţiuni al statului va garanta prezenţa statului în societatea pe acțiuni la nivel de 33%. Decizia privind realizarea acestei variante depinde de acţionarii privaţi. Această variantă nu implică costuri financiare din partea statului.

3. Majorarea capitalului statutar al debitorilor Băncii de Economii (din rîndurile întreprinderilor de stat) care au la această bancă credite neperformante, cu scopul rambursării acestor credite. Această măsură poate restabili parţial capitalul Băncii de Economii.

Tags
BEM
Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *