News

Kroll raportează în octombrie, cetățenii returnează 25 de ani, cu dobândă

Kroll raportează în octombrie, cetățenii returnează 25 de ani, cu dobândă
August 1, 2017

Al doilea Raport Kroll în cazul furtului miliardului va fi făcut public, dar nu pentru toți. Documentul va fi expediat autorităților din Republica Moldova la sfârșitul lunii octombrie, iar oamenii de rând ar putea avea acces doar la un scurt rezumat, anunță Banca Națională. Potrivit unui comunicat al instituției, reprezentanții firmelor Kroll și Steptoe & Johnson s-au aflat, pe 20 iulie, într-o vizită la Chișinău, unde au avut întrevederi cu reprezentanți ai BNM, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție și Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale. Scopul întâlnirilor a fost de a conveni asupra unei strategii globale de recuperare a banilor furați, dar și pentru acumularea de probe în susținerea acțiunilor penale ce pot fi intentate pe plan internațional.

În ultima notă, Kroll a identificat peste 600 de milioane de dolari SUA care au dispărut, fără a fi întorși în cele trei bănci din Republica Moldova. În aceste fraude ar fi fost implicat un grup de 75 de companii, care ar avea legătură cu Ilan Shor. Sumele depistate până în prezent au fost transferate sub pretext de credite altor bănci din Republica Moldova, mai concret fiind vorba de 185 de milioane de dolari. Alte 63 de milioane au plecat în Cipru, 61 de milioane – în China și 23 de milioane – în Eleveția. Cel mai mare cush l-au primit mai multe bănci din Letonia, unde au plecat din Moldova – peste 200 de milioane de dolari.

Amintim că, după ce un miliard de dolari a dispărut din cele trei bănci, BNM le-a mai acordat acestora un împrumut de 13,6 miliarde de lei. Suma a fost garantată de Guvern, însă cele trei instituții nu au mai întors banii, deoarece au fost declarate falite. În consecință, banii s-au transformat în datorie publică, iar ulterior, printr-o lege adoptată de Legislativ, suma a fost pusă pe seama cetățenilor, care trebuie s-o returneze statului timp de 25 ani cu o dobândă de 5 la sută.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *