News

Marcel Darie: Votul uninominal ar putea rezolva conflictul transnistrean

Marcel Darie: Votul uninominal ar putea rezolva conflictul transnistrean
April 5, 2017

A doua rundă de audieri publice pe marginea proiectului privind introducerea votului uninominal a avut loc astăzi la Parlament. Subiectele discutate au vizat criteriile de formare a circumscripțiilor, reprezentarea diasporei, a autonomiei Găgăuze, dar și a regiunii din stânga Nistrului. Evenimentul a reunit peste 60 de invitați.

Prezent la discuții, liderul partidului ”Frontul Salvării Moldovei”, Marcel Darie a declarat că formațiunea pe care o conduce susține schimbarea Codului Electoral. În opinia sa, sistemul uninominal ar rezolva și problema diferendului transnistrean.

”Trebuie să fim atenți ca să nu ne trezim după aceste alegeri cu proteste din partea societății civile și să se pună, în continuare, presiune pe CEC pentru niște subiecte care nu pot fi realizate. Pentru că CEC este un organ tehnic, cum s-a vorbit, și s-a cerut ca legislatorul să lucreze cât mai bine la această lege ca să omitem toate neclaritățile care pot exista pe viitor.

Ce ține de regiunea transnistreană, aș vrea să menționez că ideea de a se vota în dreapta Nistrului, chiar și cu câteva mii de voturi și de câțiva reprezentanți în Parlament, în premieră, care să reprezinte această regiune, va fi chiar o capcană pentru acest regim și se va vorbi în fiecare ședință de Parlament de problemele reale care sunt acolo. Și în cazul dat, cred că va fi un pas spre reglementarea acestui conflict.

Referitor la diasporă, aș menționa că pe lângă faptul că au pașaport, cetățenie moldovenească, românească, mai au și cea italiană, ei plătesc impozite în țara respectivă, lucrează, nici gând nu au să se întoarcă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să le dăm într-o modalitate oarecare să le garantăm un drept constituțional, dar va fi complicat în cadrul sistemului de vot uninominal să garantăm aceste circumscripții electorale.

Ce ține de Partidul ”Frontul Salvării Moldovei”, ne-am expus deja. Suntem pentru, cu ambele mâini pentru acest sistem de vot”, a menționat Marcel Darie în timpul dezbaterilor.

Procesul de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei de introducere a votului uninominal a demarat la începutul lunii martie. Până acum, au fost colectate peste 530 de mii de semnături de la cetățenii care susțin introducerea votului uninominal. Cei care au semnat, speră că în Parlament nu vor mai ajunge oameni necunoscuţi cu angajamente faţă de partide, ci faţă de alegători.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *