News

New York: Orașul paralizat în așteptarea “furtunii de zăpadă”care nu a mai venit

New York: Orașul paralizat în așteptarea “furtunii de zăpadă”care nu a mai venit
January 28, 2015

Autorităţile de la New York şi-au apărat ferm decizia extremă de a bloca aproape în întregime oraşul, din cauza unei furtuni de zăpadă care până la urmă a ocolit metropola americană, dar care a lovit mai la est şi în nord, în regiunea Boston, informează presa americană, citată de Mediafax.

Circulaţia a fost reluată progresiv, după anularea interdicţiei totale impuse luni seara. Transporturile în comun au repornit încet, tunelurile, porturile şi parcurile au fost redeschise, iar şcolile urmează să facă la fel miercuri.

Meteorologii şi autorităţile anunţaseră că se va depune un strat de zăpadă de până la 60 de centimetri în câteva ore, dar zăpada a atins 25 de centimetri în Central Park şi 28 de centimetri pe Aeroportul LaGuardia, potrivit datelor actualizate marţi seara de către Serviul naţional de meteorologie NWS.

“Furtuna n-a fost atât de puternică pe cât au preconizat meteorologii”, a recunoscut guvernatorul statului New York Andrew Cuomo.

El a invocat principiul precauţiei pentru a justifica decizia de a interzice circulaţia şi de a opri transporturile în comun – autobuze, metrou, feriboturi şi trenuri din suburbii.

“E mai bine să previi decât să vindeci”, a declarat primarul New Yorkului Bill de Blasio, care a spus că furtuna putea fi una dintre cele mai importante din istoria oraşului.

“Treaba mea este să iau decizii şi voi privilegia întotdeauna securitatea. Pe baza informaţiilor pe care le aveam toţi, trebuia să fie luate aceste măsuri extraordinare de precauţie”, a insistat el.

În urma acestor previziuni, apărate marţi de către directorul Serviciului naţional de meteorologie, mai multe state au declarat stare de urgenţă, iar circulaţia a fost interzisă în statele New York, New Jersey, Connecticut şi Massachusetts. Milioane de americani s-au închis în case, după ce au golit magazinele alimentare.

Dar vijelia nu a venit. Furtuna de zăpadă a trecut pe la est de New York, după care s-a îndreptat către Boston, unde stratul de zăpadă atingea 54 de centimetri marţi după-amiaza.

Furtuna urmează să-şi continue drumul către Canada.

Directorul National Weather Service (NWS) Louis Uccelini a subliniat că previziunile meteorologice implică întotdeauna incertitudini şi a adăugat că, în pofida faptului că ştiinţa previziunilor continuă să se îmbunătăţească, ea este supusă în continuare erorii.

“Ar fi fost bine să enunţăm aceste incertitudini astfel încât conducătorii să poată să evalueze riscul”, a spus el într-o conferinţă de presă telefonică, în care a subliniat complexitatea modelelor meteorologice.

De asemenea, cel puţin un meteorolog şi-a cerut scuze în mod public pentru că s-a înşelat.

“Aţi luat multe decizii dificile crezând că noi aveam dreptate, dar n-am avut”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter Gary Szatkowski, un meteorolog de la Mont Holly (New Jersey). “Îmi cer scuze, în mod sincer, atât numeroşilor decidenţi, cât şi mai numeroşilor cetăţeni obişnuiţi”.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *