News

Noua Alianţă pentru o Moldovă Europeană şi PCRM: cooperare fără angajamente ideologice?

Noua Alianţă pentru o Moldovă Europeană şi PCRM: cooperare fără angajamente ideologice?
January 27, 2015

Acordul noii Alianţe pentru o Moldovă Europeană a fost publicat de cele două partide care au constituit-o – PLDM şi PDM. În document se conţin o serie de obiective esenţiale ale viitoarei guvernări. Nu are rost să le enumerăm pe toate, dar cele mai importante sunt continuarea promovării cursului de integrare europeană, dublat de îmbunătăţirea relaţiilor cu vecinii estici.

Voronin-Parlament-deget-2

La fel de relevante sunt reintegrarea teritorială și consolidarea statalității, dezvoltarea economică modernă, bazată pe investiții, susținerea businessului, inovații și competitivitate, asanarea și consolidarea sectorului bancar sau reformarea organelor procuraturii şi depolitizarea organelor de drept.

Toate aceste iniţiative sunt atractive şi arată frumos pe hârtia semnată de Vlad Filat şi Marian Lupu. Rămâne doar de văzut cum vor fi ele implementate în practică, în condiţiile în care cei doi şi-au asumat viitoarea guvernare şi par să nu trezească suspiciuni în cabinetele occidentale. Deocamdată, nu există nicio piedică şi nicio reticenţă afişată faţă de noua coaliţie, ci doar mesaje de susţinere, cum ar fi, de axemeplu, al preşedintelui PPE, Joseph Daul. Într-un mesaj adresat noilor aliaţi, Daul a “salutat crearea alianței PLDM-PD”, dar a precizat că decizia PL-ului de a nu participa în alianță “nu a lăsat drept alternative decât un guvern minoritar sau alegeri anticipate”. Şi Partidul Socialiştilor Europeni (PES), unul dintre cele mai puternice grupuri politice din Uniunea Europeană, a salutat crearea Alianţei pentru o Moldovă Europeană  şi a felicitat Partidul Democrat din Moldova pentru realizarea acestui acord politic. Într-un mesaj lansat pe 26 ianuarie, preşedintele PES, Serghei Stanişev, şi-a exprimat speranţa că “Alianţa pentru o Moldovă Europeană va reuşi în scurt timp să formeze un Guvern  progresiv  pro – european  de care Republica Moldova are nevoie”.

Aşadar, din mesajul de mai sus este clar că cele mai mari partide din Parlamentul European au sustinut alianta dintre PD si PLDM, iar europenii optează pentru evitarea unui scrutin anticipat în Republica Moldova şi pentru instaurarea unui climat de stabilitate. Poziţia uneori prea rigidă a lui Mihai Ghimpu în procesul de negocieri, sesizată şi de unii oficiali europeni, cum ar fi şi Joseph Daul, nu a lăsat o altă soluţie decât cooptarea PCRM în procesul de desemnare a conducerii Parlamentului şi, eventual a învestirii Guvernului. Nu este vorba despre o alianţă cu liderii comunişti, ci despre efortul de a asigura suficiente voturi pentru desemnarea Executivului, fără anumite condiţionări ideologice, asupra cărora insista, de multe ori, liderul liberal.

Dacă va reuşi acest lucru, Moldova urmează să intre într-o fază de linişte politică, pe fundalul căreia reprezentanţii noii guvernări vor trebui să demonstreze ataşamentul pentru promovarea reformelor. Dacă, însă, nu vom avea parte de stabilitate, ne aşteaptă un nou scrutin. Rezultate sale vor fi imprevizibile, în condiţiile în care stânga radicală şi prorusă este în proces de ascensiune.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *