News

O săptămână politică pierdută: Telenovela negocierilor şi pericolul ca filmul să se încheie prost

O săptămână politică pierdută: Telenovela negocierilor şi pericolul ca filmul să se încheie prost
December 20, 2014

Nici în săptămâna care a trecut nu ni s-a oferit un indiciu concret că PLDM, PDM şi PL ar fi ajuns la o înţelegere privind crearea unei noi alianţe de guvernare. Nu avem nicio brumă de informaţie despre configuraţia viitoarei alianţie, nemaivorbind despre persoanele care vor deţine portofoliile în viitorul Cabinet de miniştri. Nu ni s-a pus nimic pe tavă, cu excepţia unor declaraţii despre oportunitatea dialogului cu Partidul Comuniştilor.

Această telenovelă a negocierilor sub şapte lacăte începe deja să irite, pe bună dreptate, opinia publică. Pare să se înrădăcineze impresia negociatorilor că numai prezenţa lor fizică pe firmament ar trebui să le trezească moldovenilor un entuziasm de casieriţă care leşină la vederea manelistului preferat.

E adevărat, prin intermediul unor tehnici de PR, cetăţeanul poate fi determinat să creadă ceea ce au hotărât alţii că trebuie el să creadă, numai că acest joc este periculos.

Alegătorii moldoveni au decis, pe 30 noiembrie, că partidele din axa guvernamentală trebue să conducă ţara în continuare. Nu pentru că sunt cu stea în frunte, ci pentru că o alternativă decentă nu există. Oamenii au votat pentru PLDM, PDM sau PL, însă sorţii au avut grijă ca în coastele lor să fie plasat un dulău viguros, de rasă eurasiatică. Orice ezitare, orice gafă sau prostie a partidelor de la guvernare va trezi reacţia momentană a acestui „animal politic”, dar mai ales a celui care îl ţine în lesă. Jocul de-a negocierile este cel puţin straniu, ştiind cam ce armată de „euroentuziaşti” urmează să revină în patrie, din cauza crizei din Rusia şi că istoria electorală a Republicii Moldova nu se încheie cu scrutinul din 30 noiembrie.

Cel mai raţional ar fi ca deja la începutul săpătânii să ştim, măcar în linii generale, ce ne aşteapză în viitorii patru ani. O brumă de certitudine ar estompa valul de neîncredere, care ar putea invada ţara.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *