News

Ofițerii SIS vor putea deține cetățenie dublă

Ofițerii SIS vor putea deține cetățenie dublă
July 31, 2017

Ofițerii Serviciului de Informație și Securitate vor putea deține dubla cetățenie. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiției și urmează să fie dezbătut în cadrul ședinței Guvenului din 2 august. Documentul prevede excluderea din Legea privind Serviciul de Informații și Securitate a prevederilor conform cărora pe perioada activității în SIS colaboratorii nu pot deține cetățenia altor state.

Astfel, din statutul ofițerului de informații și securitate se vor exclude următoarele prevederi: „eliberarea din serviciu a ofițerului de informații se efectuează în caz de dobândire a cetățeniei unui alt stat” și „în funcția de ofițer de informații poate fi angajată persoana care nu deține cetățenia unui alt stat”.

Amintim că la mijlocul lunii iulie Parlamentul a votat eliminarea restricțiilor de a deține dubla cetățenie pentru militarii din serviciul militar prin contract, după ce la sfârșitul lunii ianuarie 2017 Curtea Constituțională a decis că prevederile legale care interzic multipla cetățenie pentru militarii prin contract este neconstituțională. Curtea Constituțională a hotărât că statutul de cetățean permite persoanei de a fi titular al tuturor drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale consfințite de Constituție și legislația în vigoare.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *