News

Pensii mai mari din 1 noiembrie. Care categorie de pensionari va beneficia de pensie valorizată înainte de termenul anunțat anterior

Pensii mai mari din 1 noiembrie. Care categorie de pensionari va beneficia de pensie valorizată înainte de termenul anunțat anterior
October 11, 2017

Cea de-a doua majorare a pensiilor va avea loc mai devreme. Acestea vor fi valorizate începând cu 1 noiembrie 2017, şi nu de la 1 aprilie 2018, cum era stabilit anterior. De pensie majorată vor putea beneficia aproximativ 65 de mii de persoane, care s-au pensionat în anii 2009, 2010 și 2011. Guvernul a aprobat, astăzi, efectuarea anticipată a următoarei etape de majorare a pensiilor pentru limita de vârstă şi a celor de dizabilitate.

Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, „acestea sunt primele roade ale reformei sistemului de pensii”. „După cum am spus de mai multe ori, facem planificări reale, nu venim cu promisiuni care nu au acoperire financiară. Când lucrurile merg mai bine decât planificam, venim cu aceste majorări înainte de termen”, a spus Filip. Mai mult, premierul crede că, dacă ritmul ascendent al încasărilor la buget se va menține, vor fi operate și alte majorări înainte de termen.

Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul feicărei persoane în parte. Astfel, pentru 58 479 de beneficiari ai pensiei pentru limită de vârstă, prestația va spori în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6% peste nivelul pensiei medii curente. De asemenea, pentru 6 399 de beneficiari de pensii de dizabilitate majorarea va constitui în medie 274 de lei, în creștere cu 28,6% față de pensia medie a acestora.

Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului sunt de 33,6 milioane de lei, resurse identificate în urma creșterii veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.

Valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementarea căreia a început pe 1 aprilie 2017, au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68 014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă şi 15 570 beneficiari de pensii de dizabilitate. Astfel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-a majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate – cu 226 de lei.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *