News

Poroșenko, despre posibilitatea unui referendum privind aderarea Ucrainei la NATO

Poroșenko, despre posibilitatea unui referendum privind aderarea Ucrainei la NATO
December 30, 2014

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a exclus luni posibilitatea ca un referendum privind aderare a Ucrainei la NATO să fie convocat în următorii cinci sau șase ani.

imageResize

El a făcut această afirmație cu ocazia promulgării, chiar în timpul unei conferințe de presă, a legii prin care Ucraina renunță la statutul de țară nealiniată, scrie Agerpres.

‘Vreau să reformez țara în acord cu standardele Uniunii Europene, iar atunci când Ucraina va îndeplini aceste criterii — acest lucru urmând să se întâmple în următorii cinci sau șase ani — poporul ucrainean va decide asupra aderării la NATO’, astfel a răspuns Poroșenko la întrebarea dacă un asemenea referendum s-ar putea desfășura în anul 2015.

Rada Supremă (Parlamentul) de la Kiev a adoptat de 23 decembrie legea în virtutea căreia Ucraina a renunțat la statutul de țară nealiniată blocurilor militare, acesta fiind primul pas în vederea unei eventuale aderări la NATO, care nu este deloc agreată de Rusia.

‘Agresiunea Rusiei, anexarea ilegală a republicii autonome Crimeea (…), intervenția militară în partea de est a Ucrainei (…) justifică necesitatea de a căuta garanții mai eficiente pentru păstrarea independenței, a suveranității, securității și integrității teritoriale’, se arată în textul legii.

Poroșenko a declarat după câștigarea alegerilor prezidențiale din luna mai că o posibilă aderare a Ucrainei la NATO se va face în urma unui referendum.

În ceea ce privește poziția Moscovei față de legea promulgată luni, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat că acest act normativ ‘este de fapt o cerere de aderare la NATO, fapt care transformă Ucraina într-un inamic potențial al Rusiei’.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *