News

Referendum degenerat în mini-război, în Catalonia

Referendum degenerat în mini-război, în Catalonia
October 2, 2017

2.020.144 (90,09%) de participanţi la referendumul organizat, ieri, în Catalonia, au votat „Da” la întrebarea privind independenţa faţă de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu”, 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neştampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule. Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secţiile de votare din şcolile aferente zonelor în care se aflau au fost închise. Prezenţa la referendum a fost de aproximativ 42.3%, în condiţiile în care, în Catalonia, sunt 5,34 milioane de persoane cu drept de vot. Pe de altă parte, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat consultarea populară, pe care a catalogat-o drept „o parodie a esenţei democraţiei”. Până la clarificarea situaţiei din punct de vedere constituţional, sute de persoane rămân spitalizate în urma rănilor primite în confruntarea cu poliţia naţională, iar sindicatele anunţă o grevă generală.

Cu peste 2 milioane de voturi numărate şi doar puţin sub 200 de mii de opţiuni împotriva separării, independenţa Cataloniei pare să fi trecut testul voinţei populare. Guvernul regional a anunţat o prezenţă de peste 42 la sută din totalul de 5,34 milioane de catalani cu drept de vot. Madridul nu recunoaşte plebiscitul şi agenţiile internaţionale de presă scriu că este greu de anticipat evoluţia evenimentelor. Înalţi oficiali europeni au chemat la dialog şi respectarea constituţiei Spaniei.

Pe plan local, peste 40 de sindicate şi asociaţii din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de marţi, în semn de protest faţă de represiunea majoră din partea poliţiei la referendumul de independenţă. Şi cele mai importante sindicate din Spania condamnă „încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor” cetăţenilor Cataloniei în cursul zilei de 1 octombrie.

Consultarea populară este considerată ilegală de Madrid și a fost combătută violent. Departamentul de Sănătate din Catalonia a anunţat că 337 de persoane au primit îngrijiri medicale în urma ciocnirilor cu forţele de poliţie, iar ministerul de Interne de la Madrid a confirmat că 11 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în cursul operaţiunilor de împiedicare a desfăşurării referendumul de independență, interzis de autorităţile spaniole.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *