News

Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea UE

Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea UE
October 3, 2017

Parlamentul European ar putea suspenda ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral.

Un proiect de rezoluție a Parlamentului European ce urmează a fi dezbătut, astăzi, într-o ședință plenară, la Strasbourg, prevede susținerea poziției de suspendare a plăților de asistență macrofinanciară în urma deciziei Parlamentului Republicii Moldova de a trece la sistemul mixt de vot contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Totodată, autorii inițiativei, solicită aplicarea unei condiționări stricte a oricărui tip de sprijin financiar pentru Chișinău și propune că orice asistență financiară deja convenită să fie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime.

Parlamentul european este preocupat serios de concentrarea în continuare a puterii în mâinile elementelor oligarhice și își exprimă îngrijorarea că noile schimbări legislative ar putea avea efecte dăunătoare asupra standardelor democratice din țara noastră.

Deputații europeni se declară dezamăgiți de faptul că susținerea pentru parcursul european, puternic promovată de către autoritățile moldovene, a scăzut brusc din cauza corupției persistente, a statului capturat, a instituțiilor slabe și ineficiente și a incapacității de a răspunde la nevoile de bază și preocupările cetățenilor.

Amintim că, la începutul lunii iulie, Parlamentul European a aprobat acordarea asistenței de 100 de milioane de euro pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale în Republica Moldova. Ajutorul promis de UE constă din 40 de milioane de euro sub formă de grant și 60 de milioane de euro sub formă de împrumut.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *