News

SCANDAL: Legătura lui Victor şi Viorel Ţopa cu privatizarea Air Moldova, cartelurile de DROGURI sau delapidările de bani

SCANDAL: Legătura lui Victor şi Viorel Ţopa cu privatizarea Air Moldova, cartelurile de DROGURI sau delapidările de bani
July 8, 2015

Activitatea lui Victor şi Viorel Ţopa, prezentată într-un film realizat de Moldova24.info, arată legătura strânsă pe care au avut-o cei doi cu privatizarea Air Moldova, dar și cu cartelurile de droguri sau delapidările de bani. Filmul prezintă detalii care s-au petrecut încă la începutul anilor 2000, când director al Administraţiei de stat a aviaţiei civile era Victor Ţopa şi când a pornit scandalul la tema privatizării Air Moldova. 

victor-si-viorel

„Anul 2000. Parlamentul Republicii Moldova este zguduit de un scandal de proporții. Victor Țopa este audiat în Legislativ la tema privatizării Air Moldova de către compania germană Unistar Vencer. Deputații se arată interesați de modul în care, în mare taină și grabă, Unistar a ajuns în posesia a 49 % din acțiunile Air Moldova. Directorul Administraţiei de stat a aviaţiei civile, Victor Ţopa le-a explicat deputaților că preluarea acțiunilor Air Moldova de către Unistar Vencer, s-a produs prin majorarea capitalului statutar al Air Moldova. Adică Unistar a transferat bani pe conturile Air Moldova, deposedând-o fără drept de apel de acțiuni. Ulterior, potrivit unor informații, s-a dovedit că Unistar Vencer s-ar afla chiar în posesia lui Victor Țopa”, se vorbește în filmul citat de hotnews.md. Toată schema ar fi fost pregătită, potrivit sursei, din anul 1999, când șef la Privatizări era „prietenul lui Țopa – Vlad Filat” și fără acordul și acoperirea căruia, tranzacția cu acțiunile Air Moldova pur și simplu nu ar fi avut loc.

Rolul pe care l-a avut Viorel Țopa în această schemă, potrivit filmului, care în acea perioadă era șef al Banca de Economii a Moldovei, a fost de a oferi credite pentru Air Moldova. “Nici până acum nu este clar ce s-a întâmplat cu milionul de dolari, pe care Viorel i l-a transferat lui Victor pe conturile AIR Moldova. Cel mai probabil, că și acești bani au făcut parte din schema privatizării – schema prin care statul rămâne fără acțiuni din propriul cont”, se întreabă sursa.

Portalul afirmă că în urma acestei tranzacții, Viorel Țopa s-a ales cu un comision de 400 de mii de USD. “Pentru a putea oferi companiei AIR Moldova creditul de 1000 000 de dolari, Viorel Țopa transferă pe conturile BEM suma de 400 de mii de dolari în calitate de gaj. Transferul este făcut de firma offshore Sparks Management Corporation, pe care o deţine chiar el. După ce AIR MOLDOVA obţine creditul de 1 milion de dolari, începe a doua etapă a schemei de delapidare. Ştiind din start că AIR Moldova nu va restitui creditul, Viorel Ţopa, aflânduse în funcţie la BEM, emite o dispoziţie, prin care permite firmei offshore (care-i aparţine) să-şi retragă banii din bancă, chiar dacă acesta era, de fapt, un gaj.

Aşadar, Viorel Ţopa intră ilegal, prin delapidare, în posesia unui „comision” de 400 de mii de dolari, acordat pentru un credit despre care se ştia din start că nu va fi stins, iar BEM a rămas şi fără 1 000 000 de USD, şi fără gajul retras ilegal de către Viorel Ţopa. Cu alte cuvinte, Țopii au schimbat între ei 400 de mii de dolari vii, pe un million de dolari de pe conturile BEM”, a explicat sursa, care subliniază că de aici a și a apărut dosarul penal, în urma căruia a fost condamnat Viorel Țopa.

Filmul reamintește și cazul din 2011, când revista Der Spigel a scandalizat opinia publică printr-un articol (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/theodor-heuss-in-iran-flugzeug-deal-wird-peinliche-posse-fuer-bundesregierung-a-799053.html) din care reiese că avionul folosit de cancelarul Angela Merkel, a fost vândut în Iran, prin intermediul unor „investitori din Estul Europei”. Avionul a fost vândut printr-o companie din Gibraltar, denumită Aero Flight Limited, al cărei acționar este compania Avalon Services Limited din Bahamas. Proprietarul Aero Flight Limited (Gibraltar) este Victor Țopa, potrivit Moldova24.info.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *