News

Semnale îngrijorătoare la Moscova: Rusia risca sa intre în recesiune

Semnale îngrijorătoare la Moscova: Rusia risca sa intre în recesiune
November 18, 2014

Economia Rusiei va intra în recesiune anul următor, dacă preţul barilului de petrol va coborî până la 60 de dolari, iar SUA şi aliaţii occidentali vor înăspri sancţiunile împotriva Moscovei, a declarat, luni, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.

vladimir_putin_008_76365500

În schimb, în cazul în care cotaţia ţiţeiului Brent va rămâne neschimbată, după ce în acest an a scăzut cu o treime, până la 80 de dolari, iar sancţiunile occidentale nu vor fi modificate, Rusia nu va înregistra în 2015 o creştere economică mai mare de un procent, a apreciat Siluanov, citat de money.ro.

‘Recesiunea este inevitabilă în 2015, dacă situaţia se înrăutăţeşte’, a spus Siluanov.

‘Dacă preţul petrolului va scădea până la 60 de dolari per baril, economia va înregistra o creştere negativă’, a adăugat Siluanov.
Reducerea preţului petrolului are un impact semnificativ pentru Rusia, cel mai mare exportator mondial de energie. În trimestrul al treilea, PIB-ul Rusiei a înregistrat o creştere de 0,7% în ritm anual, cel mai slab avans din ultimii patru ani.

Ministrul rus de Finanţe a precizat că, în caz de recesiune, Guvernul de la Moscova va fi nevoit să facă unele ajustări fiscale.

‘Va trebui să adoptăm o abordare mai strictă faţă de buget şi să utilizăm toate instrumentele de combatere a crizei. Vom fi nevoiţi să ne ajustăm strategia bugetară şi să ne revizuim priorităţile. Toate obligaţiile sociale vor fi îndeplinite, însă priorităţile secundare vor fi amânate’, a spus Anton Siluanov.

Săptămâna trecută, Banca centrală a Rusiei şi-a redus estimările de creştere pentru acest an până la 0,3% şi a avertizat că, anul viitor, economia Rusiei ar putea stagna, ca urmare a sancţiunilor occidentale, a deprecierii rublei şi a scăderii preţului petrolului.
Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *