News

Șevciuk, „tranșat” de foștii acoliți: i-au deschis șase dosare penale

Șevciuk, „tranșat” de foștii acoliți: i-au deschis șase dosare penale
October 3, 2017

Mai mulți foști așa-numiți demnitari de stat din regiunea transnistreană, printre care și fostul lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, sunt judecați pentru acte de corupție. Astfel, pe numele lui Şevciuk au fost intentate șase cauze penale.

Printre cei care au compărut în fața pretinșilor magistrați din regiunea separatistă și își așteaptă sentința se numără fostul preşedinte al așa-numitului comitet vamal, Iuri Ghervaziuk. Agenţia INFOTAG, care face referire la presa transnistreană, scrie că un anunț în acest sens a fost făcut de așa-numitul preşedinte al comitetului de anchetă, Veaceslav Brînzari. Acesta a precizat că instanţa a pronunţat deja sentinţa în privinţa lui Veaceslav Şilker din dosarul penal pentru filmul „Sheriff: iluzia minciunii”, acesta fiind condamnat la cinci ani de închisoare. Ancheta a demonstrat că filmul a apărut în 2016 în timpul campaniei electorale mai întâi pe internet, apoi şi la televiziune, iar în film este prezentată o istorie falsă a deţinuţilor Liubkin, Şilker şi Horujnik despre dosarele penale pentru omoruri comise în anii ’90.

Producător al filmului a fost Iuri Ghervaziuk, care era un apropiat al pretinsului lider de la Tiraspol de pe atunci, Evgheni Şevciuk. La crearea filmului a fost implicat şi așa-numitul şef al comitetului de securitate de stat, Nikolai Zemţov.

„Zemţov a făcut depoziţii despre aceea cum a căutat şi a convins oamenii să vorbească şi să depună mărturii în dosarele penale clasate din cauza neidentificării persoanelor implicate în crime. El le-a promis anumite facilităţi şi bani, dar şi graţiere. Şi el s-a ţinut de cuvânt”, a precizat Brînzari.

Potrivit datelor anchetei, sponsorul şi cel care a comandat filmul este nimeni altul decât Evgheni Şevciuk, care i-a transmis banii lui Zemţov.
Pe rol se află și dosarul penal al altui așa-numit şef al Comitetului vamal, Serghei Mantaluţa, acuzat de contrabandă cu diferite mărfuri.

Un alt dosar aflat în instanţa de judecată este cel al fostului așa-numit preşedinte al Băncii Centrale Transnistrene, Edurad Kosovski, şi al adjunctului său, Alexandr Leanca. Instanţa urmează să stabilească gradul de participare la crearea crizei valutare din 2016 care, în opinia pretinsei anchetei, a avut un caracter artificial.

Așa-numiții oameni ai legii din Transnistria au cele mai multe pretenţii faţă de fostul așa-zis preşedinte Evgheni Şevciuk, pe numele căruia au fost pornite şase cauze penale. El este acuzat de corupţie, contrabandă, mituire, abuz în serviciu, delapidarea banilor publici în proporţii deosebit de mari şi reţinerea ilegală a salariilor şi pensiilor.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *