News

Sezonul protestelor „tulburi” sau cine are nevoie de un maidan în Republica Moldova?

Sezonul protestelor „tulburi” sau cine are nevoie de un maidan în Republica Moldova?
January 27, 2015

După tentativa eşuată de a tulbura apele, derulată duminica trecută în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iată că un nou actor politic şi-a exprimat intenţia de a protesta. Dacă în primul caz era vorba de o manifestaţie promovată de un grup de tineri din Chişinău, care nu şi-au conturat apartenenţa politică, de data aceasta protagonisştii sunt cunoscuţi – aşa-zisa mişcare “Antimafie”, şi liderul ei, un personaj care a făcut naveta prin mai multe partide, inclusiv în cabinetul fostului preşedinte comunist, Vladimir Voronin, ]n calitate de consilier.

9814_614086242025769_5957987752687649346_n

Dacă data trecută, motivul protestului era unul nebulos şi cu o anumită marjă de bune intenţii, de data aceasta se pare că e vorba de o tentativă ordinară de reglare de conturi politice şi nu numai. Dacă în primul caz nu era clar împotriva cui protestează tinerii, de data aceasta ţinta este cât se poate de concretă – PLDM şi PDM, cele două formaţiuni care au semnat acordul de constituire a Alianţei pentru o Moldovă Europeană. Cu cea de a doua formaţiune, liderii de la mişcarea „Antimafie” sunt într-un război pe viaţă şi pe moarte.

Dacă data trecută, dezamăgirea unor tineri faţă de excluderea de la viitoarea guvernare a Partidului Liberal părea justificată şi poate chiar logică, în schimb, acţiunea de mâine chiar ne pune în gardă. De data aceasta naivitatea sinceră a fost substituită de promovarea insistentă a unor interese obscure.

Pornind de la ponderea redusă a formaţiuniii care organizează protestul de mâine, acest lucru nu ar deranja prea tare, dacă, însă, la mijloc nu ar fi interesul naţional al ţării şi dacă de astfel de acţiuni nu ar profita inamicul numărull unul al Republicii Moldova – Rusia.

Spuneam şi anterior că o destabilizare a situaţiei, în condiţiile în care încă nu a fost învestit Guvernul, iar clasa politică este dezbinată poate provoca un colaps al ideii de integrare europeană şi că pe aceasta şi mizează ideologii Kremlinului. În condiţiile escaladării războiului din Donbas, organizarea unui Maidan în Chişinău ar fi o adevărată catastrofă. De aici şi până la revenirea Moldovei sub aripa Kremlinului nu e decât un singur pas.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *