News

 Noutăți

Sistemul Informațional Automatizat de Stat ”Alegeri” s-a blocat. Președintele CEC, Iurie Ciocan a afirmat că toate datele vor fi înregistrate manual

Sistemul Informațional Automatizat de Stat ”Alegeri” s-a blocat. Președintele CEC, Iurie Ciocan a afirmat că toate datele vor fi înregistrate manual
November 30, 2014

În cadrul unui briefing de presă Președintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că Sistemul Informațional Automatizat de Stat ”Alegeri” s-a blocat, iar circa 200 de calculatoare nu au putut fi conectate la sistem.

Dînsul a mai afirmat că, toate datele vor fi înregistrate manual, vor fi fixate în sistem până la sfîrștiul zilei iar pînă la remedierea problemei, prezența la vot va fi raportată telefonic.

Din acest motiv, observatorii înregistrează alegătorii manual, pe foi A4, procesul de vot fiind îngreunat.

Pe acest subiect, staff-ul electoral republican al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a difuzat o declaraţie în care îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu întrerepurea procesului de vot în baza Registrului Electronic.

Anterior, CEC raporta drept un succes, implementarea în cadrul scrutinului de la 30 noiembrie, la nivel naţional a Registrului de Stat al Alegătorilor (RSA), parte componentă a Sistemului Informaţional Automatizat (SIAS) „Alegeri”. Acesta reprezintă un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a alegătorilor din Republica Moldova, realizat în baza Registrului de Stat al Populaţiei. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost procurate 4200 de laptopuri, fiind repartizate cîte 2 pentru fiecare birou electoral al secţiei de votare. În ziua alegerilor, operatorii SIAS „Alegeri” vor verifica datele de identitate ale alegătorilor în RSA şi vor înregistra on-line participarea acestora la votare. La totalizarea rezultatelor, aceştia vor transmite operativ informaţia la CEC.  Procesul de implementare a RSA a fost realizat cu suportul Programului PNUD pentru Democraţie, componenta Alegeri, finanţat de către Guvernul Regatului Suediei.

În acest context, Henrik Huitfeldt, șeful Departamentului pentru Cooperare din cadrul Ambasadei Regatului Suediei în Republica Moldova a subliniat că ”localul secției de votare model reprezintă doar partea vizibilă a efortului depus de CEC în ultimii ani pentru a moderniza procesele și sistemele electorale. Suedia a sprijinit aceste reforme și suntem mîndri să observăm un accent mai puternic în activitatea CEC asupra drepturilor omului și egalității genurilor, precum și un personal mai bine pregătit și soluţii IT mai bune. Suedia va continua să sprijine procesele democratice din Moldova pentru a îmbunătăți condiţiile pentru o democraţie responsabilă”.

http://cec.md/index.php?pag=news&id=1042&rid=12064&l=ro

Tags
CEC
Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *