News

(VIDEO) Traian Băsescu: Deși a aparținut Ucrainei, România este obligată să revendice Transnistria

(VIDEO) Traian Băsescu: Deși a aparținut Ucrainei, România este obligată să revendice Transnistria
October 13, 2017

Negocierile în problema diferendului transnistrean trebuie să continue în mod categoric, doar că actualul format, „5+2”, nu mai funcționează și, prin urmare, trebuie să fie schimbat. Din acesta trebuie să facă parte, neapărat, și România. Opinia aparține fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, și a fost exprimată într-o emisiune, la un post privat de televiziune.

Sursa: inprofunzime.protv.md

Traian Băsescu este de părere că ineficiența formatului „5+2”, practic, a ajutat la consolidarea statalității nerecunoscutei republici moldovenești nistrene, de aceea, acesta trebuie modificat. La masa tratativelor trebuie să se așeze Federația Rusă, Ucraina, România și, evident, Republica Moldova, așa cum a fost la început, mai spune Băsescu. Faptul că s-a renunțat la acesta nu a făcut decât să înghețe conflictul, consideră el.

„Încetineala cu care a lucrat formatul „5+2”, practic, a făcut ca Transnistria să-și consolideze statalitatea, făcându-și armată, făcându-și interne, făcându-și educație, făcându-și de toate, tot ce are un stat. Formula trebuie schimbată. Se va schimba formula, în cazul în care, la Chișinău, vreodată, la o data cât mai aproape, eventual, se va vota Unirea”, a declarat fostul lider de la Cotroceni.

Pe de altă parte, Băsescu este de părere că, deși România nu poate revendica Transnistria, ar fi obligată s-o facă, totuși. „România a avut frontiera pe Nistru. Însă, România, va trebui să țină cont, la fel ca și Republica Moldova, că Transnistria este parte a teritoriului Republicii Moldova”, spune Băsescu.

„Acest teritoriu a aparținut Ucrainei. Republica Moldova a pierdut teritoriul său, nordul care este la Ucraina, în sudul ei. România nu poate cere modificarea frontierelor Ucrainei. Trebuie să discutăm despre aceste pământuiri: este o negociere în 4”, a mai declarat Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni este convins că, în procesul de negocieri trebuie implicată și Federația Rusă, care are acolo armată și 21 de mii de tone de materiale militare. Potrivit lui Băsescu, la început, când din formatul de negocieri făcea parte și România, s-a trecut milimetric pe lângă Unire. România a fost exclusă din format, la acea vremea, când s-a dumirit că nu se face nicio Unire.

Autor: Dina Pripa

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *