News

Verdictul CC: Dodon poate fi suspendat din functia de președinte al Republicii Moldova pentru încălcarea Constituției

Verdictul  CC: Dodon poate  fi suspendat din functia de președinte al Republicii Moldova pentru încălcarea Constituției
October 17, 2017

Igor Dodon poate fi suspendat din funcția de șef al statului pentru că a încălcat Legea Supremă. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Constituțională, care a stabilit că președintele țării nu poate respinge decât o dată candidatura propusă de premier la funcţia de ministru.

Curtea Constituţională (CC) a stabilit că refuzul preşedintelui Dodon de a desemna candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării poate servi drept motiv pentru ca Parlamentul să demareze procedura de suspendare din funcţie a şefului statului.

“1. Refuzul preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie incapacitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile în cauză şi justifică interimatul funcţiei care se asigură în ordine de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligaţii constituţionale ale preşedintelui.
2. Instituirea intermatului funcţiei cauzat de refuzul deliberativ de a executa o obligaţie constituţională şi circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz aparte de către Curtea Constituţională în conformitate cu competenţa atribuită acesteia”, se arată în decizia CC.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *