News

(VIDEO) A fost asasinată jurnalista din Malta care a coordonat investigația Panama Papers

(VIDEO) A fost asasinată jurnalista din Malta care a coordonat investigația Panama Papers
October 17, 2017

Jurnalista care a coordonat investigația Panama Papers, în Malta, Daphne Caruana Galizia, a fost ucisă, luni, după ce un dispozitiv exploziv i-a spulberat mașina, scrie The Guardian.

Daphne Caruana Galizia, era cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa, în luna iunie curent. Cu 15 zile înainte de a fi ucisă, ea a scris o plângere la poliție, în care anunța că este amenințată cu moartea.

În vârstă de 53 de ani, Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar în ultimul timp devenise foarte cunoscută pentru blogul său în care denunța multe cazuri de corupție. Pentru că bloggul ei aduna mai mulți cititori decât unele ziare din Malta, Galizia a fost descrisă, recent, de Politico drept „one-woman WikiLeaks”, arată news.ro. Postările ei deranjau atât instituțiile publice, cât și personaje influente ale lumii interlope din Malta.

Cele mai recente dezvăluiri ale ei îl vizau pe premierul maltez, Joseph Muscat, și pe doi dintre consilierii săi cei mai apropiați, făcând legătura între companii offshore deținute de cei trei și vânzarea de pașapoarte malteze și plăți din partea guvernului Azerbaidjanului. Mai mult, după descoperirile făcute de jurnalisa malteză despre conexiunea prim-ministrului și a soției sale cu offshore-urile din Panama, mai mulți europarlamentari l-au chemat pe prim-ministrul Muscat să demisioneze.

Documentele Panama Papers, unde se află firma de avocatură Mossack Fonseca care s-a ocupat de înființarea companiilor offshore, au pus într-o situație dificilă politicieni și oameni de afaceri din întreaga lume. Baza de date Panama Papers conține informații despre mai mult de 200 de mii de entități offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informațiile sunt un amalgam de emailuri, copii după pașapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilități, formulare bancare și, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni și demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură și mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniștilor și traficanților de droguri, precum și miliardarilor sau celebrităților.

Cazul asasinatului jurnalistei Daphne Caruana Galizia este investigat de Consuelo Scerii Herrera, magistrat care a fost criticat pe blogul acesteea. De aceea, familia ei spune că nu are în credere în magistrat. După asasinat, corpul jurnalistei încă nu a fost identificat, scrie The Guardian, care citează poliția locală. Până acum, atacul nu a fost revendicat, iar președintele Maltei, Marie-Louise Coleiro Preca, a făcut apel la calm.

Share

Articole pe aceeași temă

0 Commentarii

Nu exista comentarii!

Nu sunt comentarii la acest moment, nu doriți să adăugați un comentariu?

Scrie un comentariu

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *