News

(VIDEO) Biserica rusă confirmă oficial: Patriarhul Kiril vine în România

(VIDEO) Biserica rusă confirmă oficial: Patriarhul Kiril vine în România
October 12, 2017

Biserica rusă confirmă oficial: Patriarhul Rusiei, Kiril, vine în România în preajma sărbătorii Sfântului Dimitrie. Capul Bisericii Ortodoxe Ruse va fi în București pe 27 și 28 octombrie. Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a dat acordul pentru această vizită, chiar dacă, oficial, puterea politică şi Biserica din Rusia sunt separate şi nu au relaţii de subordonare.

Invitația a fost făcută în contextul Anului comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, dar și cu prilejul aniversării a 10 ani de când Preafericitul Daniel a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Cei doi au biografii similare și un parcurs asemănător în perioada regimului comunist. Kiril, la fel ca patriarhul Daniel, a petrecut timp îndelungat în afara țării, a călătorit mult, a stabilit numeroase contacte cu prelați ortodocși stabiliți în Occident și a urcat rapid ierarhiile din interiorul bisericii. Datorită acestor succesiuni de fapte, Kiril a fost suspectat că ar fi colaborat cu KGB, iar Daniel că ar fi avut legături cu Securitatea, scrie europalibera.org.

Înainte să fi împlinit 30 de ani, Kiril a fost trimis de Moscova la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva. În aceeași perioadă, tânărul Daniel preda la Institutul Ecumenic din Elveția, unde ajunsese director adjunct. E puțin probabil ca cei doi înalți prelați să nu se fi întâlnit înainte de 1990 în peregrinările lor prin Occident, unde s-au deprins cu ecumenismul, au învățat să nu-și asculte doar propriile voci și s-au rafinat în arta negocierii. Cu toate acestea, amândoi au rămas destul de conservatori.

Venirea lui Kiril în România ar putea fi urmată de o deschidere politică spre Rusia, după o perioadă destul de lungă de îngheț în relațiile româno-ruse, fiindcă deși bisericile sunt separate de stat prin lege, legăturile lor cu lumea politică n-au încetat niciodată în această parte a lumii, unde încă funcționează tradiția bizantină.

Patriarhul Kiril al Rusiei are 70 de ani, iar Daniel 66. Kiril este șeful bisericii ruse din 2009, iar Daniel al Bisericii Ortodoxe Române din 2007. Nu au existat întâlniri oficiale între cei doi, dar bisericile sunt în contact permanent. Aceasta va fi prima vizită a unui cap al bisericii ortodoxe ruse, în România, după căderea comunismului.